MÖT TOBIAS ÅKESSON,
SYSTEM ADMIN PÅ VISKAN

Arbetsdagarna är därför sällan likadana och det är ett riktigt roligt arbete


Hej Tobias!
Hur är läget med dig, i tider med mycket distansarbete?


Hallå, det är bra! Nu i den här andra omgången med distansarbete på fulltid, känns det att man har fått bra rutiner på att jobba hemifrån. Dock är det lite brist på bra kontorsplats här hemma och såklart saknar man den sociala biten som man har på ett kontor.


Vad innebär det att vara system admin på Viskan?


Det innebär att man har en överblickande kontroll över allt som sker i vår driftsmiljö på en daglig basis. Vi som arbetar i avdelningen Operations ser till att våra system fungerar utan några problem, både för kunden och våra kollegor här på Viskan, när de utvecklar vårt system. Arbetsdagarna är därför sällan likadana och det är ett riktigt roligt arbete.


Nu närmar det sig Black Week, som innebär extra hög belastning på system och prestanda. Hur har ni förberett för detta i år?


Precis som förra året så har vi under hela året utfört regelbundna och överdimensionerade lasttester för att säkerställa att våra kunders webbshoppar även under Black Week ska leverera hög prestanda. Genom lasttesterna kan vi identifiera vad som kan behöva förbättras ytterligare och åtgärda detta.

Vi har under året även byggt ut ett redan robust övervakningssystem, till att i dagsläget bestå av ca 700 värden/sekund och 250 000 mätpunkter. Så skulle trots allt något dyka upp under veckan, kan vi snabbt hitta och lösa problemet.

Detta plus ytterligare förstärkningar i bl.a. servrar, mediahantering, serverbelastning vid importer/exporter, gör att vi känner oss väl rustade inför riktigt stora trafikmängder och transaktionsvolymer hos våra kunder.

Viskans kunder har haft en väldigt stark utveckling online och har kunnat öka sömlöst i vår plattform. På daglig basis hanterar vi nu mer trafik än vad vi gjorde under Black Week förra året.


Hur ser bemanningen ut på Operations under black Week?


Vi är fyra personer som jobbar på Operations och vi har ett tight samarbete där vi alltid vet vad de andra gör. Under Black Week följer vi ett schema där vi arbetar utanför vår ordinarie arbetstid för att säkerställa att vi finns tillgängliga för att hjälpa till ifall något skulle ske som påverkar driften av våra siter eller tjänster. 


Det åter som Viskans kunder är i trygga händer. Brukar du själv handla något under Black Week och vad planerar du att köpa i år isåfall?


Ja, det tycker jag verkligen att dom är. Jag brukar oftast inte handla så mycket under Black Week, men just i år är jag på jakt efter en bättre kontorsstol och kanske ett elektriskt höj- och sänkbart bord, i och med att arbetet hemifrån har ökat, så man håller samma ergonomi hemma som på kontoret.


5 snabba


Vitt eller rött? Öl

Träning eller Slappa? Slappa

Sommar eller Vinter? Sommar

Action eller Thriller? Thriller

Iphone eller Android? Android

VILL DU VETA MER OM VISKANS PRODUKTER?
KONTAKTA MIG!

KRISTIAN ERLÉN

Key Account Manager

Kristian.erlen@viskan.se

+46 793 13 25 01

Uutiskirje

Ite Wiki

Viskan Oy Ab Keskuskatu 3a 00100 Helsinki +358 20 735 3410 info@viskan.fi